Eli nyt päästään sitten asiaan. Edelliseen kirjoitukseen en saanut vielä kuvia lisättyä, mutta tuossa äsken niitä siirtelin :)

Jospa vaikka aloitetaan alusta, eli tässä ensimmäiset lapaseni, ala-asteen käsityötunnilla tehty, olisiko ehkä viidennellä tai kuudennella luokalla:

Vähän eriparisethan ne ovat, mutta lapaset kuitenkin :)

Sitten seuraava "onnistunut" projekti olivat villasukat, joiden kutomista silloin vihasin (en kyllä enää nykyään). Nämä kudottiin yläasteella, varmaan seiskaluokalla. Alkuun tein samaa tahtia kuin muutkin, mutta opettaja nälvi koko ajan. Ärsyynnyin, enkä sitten kutonut lainkaan, ennen kuin keväällä sain ilmoituksen, että saan käsitöistä nelosen jos eivät valmistu toukokuun alkuun mennessä. Oli siellä kyllä muitakin, joilla ei ollut valmista, mutta minä taisin olla ainoa jolle tuo uhkavaatimus asetettiin... Verta ja kyyneleitä vuodatettiin ja hampaita kiristeltiin, mutta valmiiksihan nuo tuli. Kyseinen käsityönopettaja sai kuitenkin aikaan sen, etten koskenut puikkoihin, koukkuihin saati ompelukoneeseen moneen vuoteen. Eli tässä nämä pahan onnen villasukat:

 

Eivät nuokaan mikään kaunistus ole, mutta sainpahan valmiiksi. Kaiken lisäksi opettajan antama kantapään malli on kökkö, ja sukkien kärjet aivan liian leveät, mutta minkäs teet. Mummon ohjeella saan sukista paljon sievemmät :)

 

Kun opiskeluaikana asuin pari vuotta mummon luona, kiinnostuin taas käsitöistä, enimmäkseen vanhoista virkkuu- ja kudontamalleista, ja siitä se sitten lähti :) On tullut kudottua taas villasukkia ja lapasia vaikka minkälaisia. Lapasista suurin osa on kyllä mennyt lahjoiksi, joten  niistä ei juurikaan kuvia ole. Tähän valitsin kuvat omista lempivillasukistani ja erään pikkuneidin (vielä peukalottomista) juhlalapasista:

Ensimmäiset villasukkani niiden seiskaluokan sukkien jälkeen, ja siksi niin rakkaat, etten ole vielä malttanut niitä käyttää <3

 

Pikkuneidin juhlalapaset, koristeneulos mummon ohjeella <3 Kaunis, mutta älyttömän kapea.

 

Mummolla tuli testailtua myös tätä ihanaa pannulappumallia, mummon ohjeella <3 (ohjeen lisään myöhemmin):

Ihanat mummon ohjeella virkatut pannunaluset <3

 

Tämän ponchonkin tein mummolassa, mutta ihan itse, kun halusin yllättää mummon. Mummo oli ostanut minulle langat ja ohjeen Mikkelin Hiirolassa sijaitsevasta Pirtin kehräämöstä www.kolumbus.fi/pirtin.kehraamo/frame.html lahjaksi eräällä sinne tehdyllä reissulla, ja ajattelin yllättää mummon tekemällä ponchon alusta loppuun itse. Kyseessä muistaakseni liukuvärjätty 100% lampaanvilla (kyseisestä paikasta saa myös sekoitelankoja ja koirankarvalankaa). Pakkauksessa tuli ponchon ohjeet mukana. Kyseessä siis hiukan boleromittaa pidempi pitsiponcho, ei mikään täyspitkä. Suuremmalla lankamäärällä saisi kyllä pidemmänkin. Ohje oli aivan törkeän helppo, mutta lopputulos tosi nätti:

Luonnossa sininen on utuisempi, ja vihreä lähes sammaleen sävyinen. Yläosan tiiviimpi osa on virkattu erilaisilla pylväillä, pitsiosa on pelkkää ketjua ja piilosilmukkaa, eli on helppo vaikka ala-asteikäisenkin virkata (ainakin meille opetettiin pylväätkin jo ala-asteella). Lankakukka (mikäli se nyt tässä kuvassa kunnolla näkyy, on tehty kukkapitsilaitteella, johon siis vain pujotellaan tuota lankaa tappien välitse ja sitten kiinnitetään langat keskeltä joko ompelemalla tai virkkaamalla :)

Pitsilaitteista tulikin nyt mieleeni haarukkapitsilaite, jonka ostin jokin aika sitten, mutta jota en ole vielä päässyt kokeilemaan, laite on siis tämän näköinen:

Melko yksinkertainen siis: kahdessa päätykappaleessa on useita reikiä, joiden avulla pitsin leveyttä voi säätää. lankaa sitten pujotellaan noiden neulepuikkojen näköisten pulikoiden ympäri tietyssä järjestyksessä virkkuukoukun avulla ja siitä sitten pitäisi tulla pitsiä. Tuollaisen nyt voisi toki tehdä itsekin, mutta oli vain muutaman euron hintainen, joten en voinut olla vastustamatta kiusausta :)

Tällä hetkellä keskeneräisiä töitä on aika monta, ainakin nuo pikkuneidin lapaset (kuva yllä), samaisen neidin villatakki ja kaulahuivi, mummon joululahjaksi tuleva kukkashaali, oma villaneule ja siihen sopivat kynsikkäät sekä tuo epämääräinen tilkkutyö, johon on noita tilkkuja tullut virkattua enemmän kuin laki sallii, mutta josta ei ole mitään tietoa, mikä siitä on tulossa. Kokoluokka vastaa tällä hetkellä vauvanpeittoa, mutta lankaa vielä riittäisi enempäänkin... Tosin kaveri odottaa vauvaa, joten siinäpä kiva lahja äidille ja vauvalle... hmm.

Eli tässä tuo villatakki ja kaulahuivi-yhdistelmä, Novitan Jättiraitaa, villatakin hihat luonnonvalkoista seitsemää veljestä:

Kuva on ikävä kyllä hiukan epäselvä, mutta lopputulos miellytti ainakin omaa silmää. On nimittäin sen verran herkulliset värit tuossa langassa :) Kaulahuivi on päättelyä vaille valmis, mutta takki vaatii enemmän viimeistelyä. Ehkäpä takinkin saan neidille vielä joululahjaksi :)

Tässä siis kuvat villapaidastani ja kynsikkäistä. Kynsikkäät ovat muuten valmiit, mutta peukalonaukot odottelevat päättelyä. Villapaidasta puuttuu vielä osa takakappaletta, hihat ja kaulus...

Villapaita...

... ja kynsikkäät. Kynsikkäiden pitsineule jälleen mummon ohjeella...

 

Ylempi kuva siis siitä "ehkä vauvanpeitto"-tilkkutyöstä, alemmassa siis koko läjä kyseisiä tilkkusia. Lanka Bambinoa, ohje seuraa perästä, kunhan kerkeän :) Vauvanpeittoja olen tehnyt ennenkin, mutta juuri nyt en tunnu löytävän kuvaa serkun vauvalle kudotusta pehmopeitosta. Laitan senkin sitten tänne kunhan kerkeän...

Ylemmässä kuvassa mummon keskeneräinen joululahja: hartiahuivin kukka-kappaleita on nyt tullut virkattua tarpeeksi, mutta alakuvassa olevia "rattaanpyöriä" puuttuu vielä aika monta. Ne on kyllä nopeita tehdä, mutta juuri nyt työt painavat päälle niin, että tulee kiire saada koko hässäkkä jouluun mennessä valmiiksi... Lanka lienee novitan Raitaa, virkkuukoukun koko... no jumalattoman suuri :) olisiko lähempänä kymppiä... Alkuperäisen ohjeen koukku oli kokoa 6, mutta päätin olla välittämättä ohjeesta sen kummemmin, ja muutenkin muuntelin ohjetta enemmän oman makuni mukaiseksi :)

Nyt ehkä eniten kuumottavat nämä pitkään säästämäni mohairlangat, mutta en vielä ole keksinyt, mitä niistä värkkäisin... Ideoita, anyone?

<3 Niini